46 30-09-2022

Turin Politexnik Universitetinin professoru Davron Matrasulov (Daşkənd, Özbəkistan) “Kvant elmindən kvant texnologiyalarına” (From quantum science to quantum technologies) mövzusunda məruzə etmişdir. Məruzəçi Kvant elmi və texnologiyası üzrə müasir tərəqqi və gələcək problemlərinə toxunaraq klassik və kvant ölçüləri, hissəciyin vəziyyətinin təyini ilə bağlı klassik və kvant təsəvvürlər, onların təsvir formaları, kvant paradokslar, hərəkətin əsas tənlikləri haqqında danışmışdır. Məruzədə kvant texnologiyalara əsas diqqət verilmişdir. Kvant sensorlar, kvant komputerləri, kvant informasiyaların kvant şəbəkəsi, şəbəkədə hissəciklərin tənliklərinin kvant qrafları vasitəsi ilə ifadə olunması və bu kimi digər maraqlı faktları iştirakçıların diqqətinə çatdırılmışdır. Klassik komputerlərin milyon ildə görə biləcəyi işi kvant kompyuterləri saniyələr içində edə biləcəyini nəzərə alsaq kvant texnologiyası ilə yeni dövrə keçid almaqdan bəhs edilmişdir.

Qeyd edək ki, Turin Politexnik Universiteti (Politecnico di Torino) 1859-cu ildə İtalyanın şimalında, Turin şəhərində mühəndis yetişdirən texniki məktəb kimi fəaliyətə başlamışdır. Universitet bugün Avropada ingilis dilində mühəndislik və memarlıq üzrə təhsil verən ən əhəmiyyətli müəssisələrdən biridir.  İllik ortalama 33,000 tələbəsi olan universitetin tələbələrinin təxminən 14% -i 100 müxtəlif ölkədən gələn xarici tələbələrdir. Universitet QS Dünya Universitetləri Siyahısında (2021) ümumi kateqoriyada dünya üzrə 334-cü, mühəndislik ixtisasları üzrə 39-cu, memarlıq ixtisası üzrə isə 34-cü, neft mühəndisliyi üzrə isə 15-ci yerdə qərarlaşıb. Aşağıdakı ixtisaslar üzrə Turin Politexnik Universitetində Bakalavr və magistr dərəcəsi üzrə ingilis dilində təhsil verilir: Memarlıq, Avtomatlaşdırma mühəndisliyi, Komputer mühəndisliyi, Elektronika mühəndisliyi, Mexanika mühəndisliyi, Nanotexnologiyalar, Elektronika mühəndisliyi və digər ixtisaslar fəaliyyət göstərir.

D. Matrasulovun BDU əməkdaşları və tədqiqatçıları tərəfindən maraqla qarşılanmış, tədqiqat sahələri ilə bağlı suallarla müraciət etmiş, müzakirələr aparmışlar.

BDU-nun Ekologiya və torpaqşünaslıq fakültəsinin Ekoloji kimya kafedrasının doktorantı Nərmin Rəkidə tərəfindən neft tullantılarının təmizlənməsi üçün yeni metod hazırlanıb

Bu gün Elmi fəaliyyətin təşkili və innovasiyalar Mərkəzinin Magistratura və Doktorantura şöbəsinin təşkilatçılığı ilə “GƏNC TƏDQİQATÇILARA DƏSTƏK” layihəsinin icrasına başlandı

Bakı Dövlət Universitetinin dissertantı Estrova Səbinə Tofiq qızı tərəfindən Təlimatçı fəaliyyətinin psixoloji aspektləri ("Train the trainers" proqramı) mövzusunda elmi seminar keçirilmişdir

BDU-da əlcəzairli doktorantın elmi seminarı keçirilib

Doktorantlarımız elmi seminarlarda

Bakı Dövlət Universitetinin dissertantı – Mirzəliyeva Nərminə Seyfəl qızının həmmüəllifi olduğu metodik vəsait çap olunmuşdur

Bakı Dövlət Universitetində doktorant və dissertantların növbəti illik attestasiyası davam edir

Hüquq fakültəsinin əyani doktorantı Əlizadə Hüseyn Oktay oğlu normativ təhsil müddəti ərzində dissertasiya işini yekunlaşdıraraq kafedranın müzakirəsinə təqdim etmişdir

Fizika fakültəsinin doktorantı Güləhmədov Orxan Güləhməd oğlu Gənclər Fondunun qrant müsabiqəsinin qalibi olub

T Ə B R İ K      E D İ R İ K !

03.10.2022-ci il tarixində BDU-nun doktorantları tərəfindən “Posttravmatik stress pozuntusunda psixoterapiyaların rolu” mövzusunda elmi seminar keçirilmişdir